logo
sv fi en
Björn Anderssén, Nina Bränkärr-Friberg och Kenneth Mörk.

Nya stadion skall heta Project Liv Arena

Från och med den 18 juni 2021 heter nya fotbollsstadion i Jakobstad Project Liv Arena. Jeppis Stadion skänker stadionnamnet till välgörenhetsorganisationen Project Liv. 18.06.2021

Grundaren Nina Brännkärr-Friberg från Project Liv var på plats vid presskonferensen där namnet presenterades.

– Visst känns det fint att arenan kommer att bära det namnet. Det är ändå via fotbollen i Jakobstad som hela Project Liv föddes, påminner Brännkärr-Friberg.

– Att få se stadion växa fram med namnet Project liv arenan känns verkligen som en stor ära för Project liv, som förening, men den ger framförallt synlighet åt alla långtidssjuka barn och deras familjer. På arenan är alla hjältar, spelarna på plan förstås, men även de små kämparna som har andra tuffa matcher. Genom namnet lyfter vi och minns vi dem alla! Det känns som ett stort erkännande och ger kraft och nytt mod att ta Project liv vidare, mot nya mål, tillägger hon.

Familjen Brännkärr-Friberg mötte för drygt tio år sedan på en ny vardag, när sonen och Jarojunioren Todde insjuknade i leukemi. Efter år av behandlingar, sjukhusvistelser och en stamcellstransplantation, såg familjen ett behov: Barnfamiljer i liknande situationer behövde få mera glädje och trygghet i sin vardag.

Fyra år senare, år 2014, startade Nina organisationen Project Liv och engagerade samtidigt hela dåvarande FF Jaros spelartrupp i en utmaning kring stamcellsregistret.

På den vägen är det, och idag har Project Liv verksamhet på nationell nivå och engagera hundratals volontärer och företag i sin verksamhet.

Hjältar på och utanför plan

Project Liv har sen starten byggt på ett brett samhällsengagemang och samma engagemang finns också bakom tanken med Project Liv Arena.

– Vi vill konkret visa vad vi tycker är samhällsengagemang och samhällsansvar. Att det inte bara är ett ord. Vi vill vara med och skapa nya hjältar, inte bara på fotbollsplanen utan också utanför den, säger ordförande för Jeppis Stadion Ab, Björn Anderssén.

Inspirationen och idén med namngivningsmodellen kommer från Sverige.

– Med det här initiativet vill vi bryta ny mark och vara en vägvisare. Vi är mycket stolta och glada över att idag kunna skriva detta stycke finländsk idrottshistoria, tillägger Anderssén.

Kenneth Mörk, Nina Brännkärr-Friberg och Björn Anderssén fotograferas på Project Liv Arena.

Partners gör modellen möjlig

För tillfället för stadionbolaget Jeppis Stadion diskussioner och förhandlingar med ett antal tilltänkta partners som gör Project Liv Arena möjligt. Genom att ett företag träder in som en ”It’s Cool to Care”-partner skapas många ringar på vattnet.

– Vi ser det här som en unik möjlighet att engagera sig för något gott. Man ger Project Liv och dess verksamhet en nationell platform och synlighet samtidigt som man är med och möjliggör en bred satsning på infrastruktur på det lokala planet. Dessutom bidrar man till folkhälsan på längre sikt, genom att skapa förutsättningar för fotboll både för eliten och den breda massan, förklarar VD Kenneth Mörk.

Vad beträffar själva byggandet av stadion går planeringen vidare under sommarmånaderna med sikte på byggstart till hösten.

Även om stadion i framtiden kommer att heta Project Liv Arena lever namnet Jeppis Stadion kvar via det aktiebolag som bygger arenan.